Sköt & Plantera avenbok Själv

Plantera din avenbokhäck

Avenbok, carpinus betulus är en barrotad planta som växer ihop till en underbar häck. För att plantera avenbok på bästa sätt är det viktigt att välja rätt tidpunkt. Den bästa tiden att plantera är under våren eller hösten när växterna är i “vila”. Barrotade plantor är ett billigare alternativ, men etableringen tar längre tid eftersom rötterna måste etablera sig på nytt innan växten kan börja växa igen. Förvara dina barrotade plantor svalt och plantera dem så snart som möjligt.

Innan plantering är det viktigt att sätta ner plantorna i en hink med vatten för att de ska återfå fuktighet. Sätt plantan i jorden så att rötterna får bra kontakt med jorden och packa jorden försiktigt med handen eller foten runt plantans rotsystem allt eftersom du fyller på jord. Vattna rikligt efter planteringen och se till att hålla jorden fuktig tills växten har rotat sig ordentligt. Lycka till med planteringen!

plantera avenbok

STEG 1: Förberedelse

Förbered planteringen genom att gräva ett dike där du vill plantera din häck. Ta bort eventuellt gräs eller annan växtlighet. Diket bör vara minst 40 cm djupt

och 60 cm bred. För att se till att dina Avenboksväxter får den bästa möjliga starten i livet är det viktigt att välja en plats med fuktig och näringsrik jord som har god dränering.

Det är också viktigt att förbereda jorden på rätt sätt innan du planterar. Tänk på att undvika att plantera under de varmaste månaderna då klimatet kan bli för hett för växten. Vi rekommenderar att du blandar den befintliga jorden med ny planteringsjord och fyll på diket. Låt plantorna stå i vatten innan du planterar dem.

 

 

 

plantera häck avenbok

STEG 2: Plantera avenbok

När du har grävt diket med en djup på 40 cm och en bredd på 60 cm kan du börja plantera din häck. Sätt häckplantan i gropen och fyll på med jord runt rötterna. Fortsätt sedan genom att plantera häcken grop för grop. Använd en rak linje för att se till att häcken står rakt och undvik att behöva flytta jorden flera gånger.

STEG 3: Jord

Placera plantan så att den övre delen av jordklumpen hamnar under jordytan. barrotade plantor behöver se till att jorden når en bit upp på stammen. Fyll sedan på med resten av jorden och tryck till ordentligt med foten så att plantorna står rakt. Kom ihåg att vattna ordentligt efter planteringen!

 

Plantera Avenbok tips

Alla vill ha en tät häck men det finns vissa saker du måste tänka på innan du får en färdig häck. När du planterar är det viktigt att välja rätt plats och förbereda jorden på rätt sätt tex. Här följer några tips på hur och när avenbok ska planterars.

Hur många plantor avenbok per meter?

För att skapa en häck med avenbok, är det vanligt att man planterar mellan 2-4 plantor per meter beroende på hur tät man vill att häcken ska vara. Så vanligtvis skulle man behöva 2-4 avenboksplantor per löpmeter.

Förberedelse av jorden

Innan du planterar är det viktigt att bland annat förbereda jorden genom att gräva upp jorden på platsen där du vill det ska planteras. Blanda sedan i organiskt material såsom kompost eller hönsgödsel för att ge näring till växten, låt de vara kvar på växten. Det måste vara väldränerad jord

Planteringsteknik

När du planterar avenbok är det viktigt att gräva ett tillräckligt stort hål för plantan. Hålet bör vara ungefär dubbelt så stort som plantans rotklump. Se till att du även gräver ner plantan till 40- 50 cm djup, vilket är ungefär lika djupt som den var i sin ursprungliga kruka eller behållare.

Plats

Den trivs bäst på en plats med sol eller halvskugga och på en jord som är helt enkelt något fuktig men väl dränerad.

 

 

Skötsel av avenbok

När du nu har planterat är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt för att säkerställa att den fortsätter att växa och trivas. Nedan följer några tips på hur du sköter och underhåller din häck.

beskära avenbok

Bevattning

För att trivas behöver växten en jämn och tillräckligt med vatten alla åren, men speciellt under första året. Det är särskilt viktigt att vattna regelbundet under torra perioder, vanligtvis under jas perioden juli, augusti och september.

Gödsla avenbok

För att din avenbok ska fortsätta att växa och trivas som de första åren behöver den tillräckligt med näring. Gödsla därför regelbundet med organiskt gödsel eller andra gödselmedel.

Beskära Avenbok

Den bästa tiden att beskära avenbok är under dess viloperiod, vanligtvis under sen vinter eller tidig vår. Detta är när avenbokarna är i en sovande fas och inte aktivt växer. Att beskära under denna tidpunkt minskar risken för att skada häcken och hjälper också till att främja ny tillväxt på våren. Du beskär avenbok vanlingtvis minst två gånger per år.

 

Hur klipper Man Avenbok?

När det gäller att beskära avenbok är det viktigt att använda rätt verktyg. En häcksax är det bästa valet för att klippa bort överflödiga grenar och forma din avenbokshäck. När du beskär avenbok, bör du alltid börja högst upp och arbeta dig neråt. Avenboken tål hård beskärning.

Steg 1: Skapa en Utkastslinje

Innan du börjar beskära din avenbokshäck, bör du skapa en utkastslinje för att hjälpa dig att hålla formen jämn och symmetrisk. Använd en snöre eller linjal för att skapa en rak linje längs toppen av häcken, och använd sedan denna linje som en guide när du klipper grenarna.

Steg 2: Ta bort Döda eller Skadade Grenar

Innan du börjar beskära de friska grenarna på din avenbokshäck, bör du ta bort alla döda eller skadade grenar. Dessa grenar kan vara en grogrund för sjukdomar eller skadedjur och kan också påverka häckens övergripande hälsa och utseende. Använd en grensax för att klippa bort de döda eller skadade grenarna vid basen.

Steg 3: Forma Häcken

När du har tagit bort de döda eller skadade grenarna, är det dags att forma din avenbokshäck. Klipp av de överflödiga grenarna som sticker ut från utkastslinjen med hjälp av häcksaxen. Se till att klippa av grenarna i en vinkel för att främja ny tillväxt och se till att grenarna inte är för korta, eftersom detta kan skada häcken. Du kan forma din avenbokshäck hur du vill och i önskad höjd

Steg 4: Skär Sidorna

När du har klippt toppen av din avenbokshäck, är det dags att beskära sidorna. Använd häcksaxen för att klippa sidorna av häcken i en rak linje, från toppen till botten. Se till att du klipper grenarna i en vinkel för att främja ny tillväxt och se till att du inte klipper för mycket, eftersom det kan skada häcken och fördröja tillväxten. Skär mindre om du vill att den ska växa in, och bli mer tät häck!

Steg 5: Rensa Upp

När du har beskärt din avenbokshäck, är det viktigt att rensa upp alla grenar och löv som ligger på marken. Detta kommer att hjälpa till att hålla din trädgård ren och även minska risken för sjukdomar och skadedjur.

 

avenbok

 

 

 

 

 

 

                     Lycka till med din plantering!