FRÅGOR OCH SVAR

Rot/rotklupthuja eller krukthuja?

Rotklump planta

En rotklumpsplanta är frilandsodlad på stora fält. Den är normalt sett större i omfång och grövre än en krukodlad planta. När den grävs upp ur marken för att flyttas, behåller man så mycket jord som möjligt runt rotsystemet för att rötterna ska hållas fuktiga och skyddade under förflyttningen. För att hålla ihop rotklumpen under flytten använder man juteväv på stora plantor eller ett nät på mindre plantor – därav namnet rotklump. En rotklumpsplanta etablerar sig långsammare än en krukodlad planta och behöver därför planteras när det inte är lika varmt eller torrt. Därför undviker vi plantering utav dessa under högsommaren Juli och Augusti.

Krukodlad planta

En krukodlad planta är uppvuxen och odlad på plantskolan i en kruka. Ej att förväxla med en krukad planta som är något helt annat. På vår sida kan du läsa på varje planta om den är krukodlad eller inte. Vi säljer inga plantor som krukodlade, om de inte är 100% krukodlade. Krukodlade plantor behåller hela rotsystemet intakt när de flyttas från plantskolan till kund och har därför alla små sugrötter kvar. Det gör att den snabbare kan etablera sig på en ny plats och går därför att plantera under hela växtsäsongen, dvs även på sommaren när det kan vara för varmt för andra odlingsformer.

  

THUJA BRABANT

Thuja Brabant är ett barrträd i familjen cypressväxter. Det växer inte vilt i Sverige men är mycket vanlig i parker och trädgårdar. Thuja kallas ibland “livsträd”. Thuja Brabant väljer ni som snabbt vill avgränsa en tomt med insynsskydd och ljuddämpning, Thuja Brabant växer snabbt och yvigt och bredast av alla thuja sorter – Kräver med andra ord. beskärning på våren för att bli fin och buskig. Senare gäller finputsning under JAS. Formklipps ofta som rektangulär häck. Kan bli med rätt omvårdnad bli fullt lika proper som häck som andra Ädelthujor. Mindre intensivt grön om vintern, ibland med brun/gula inslag under första vintern efter plantering, ej så tätväxande naturligt som t.ex Smaragd thuja.

Växtzon 1-5

Åtgång ca 2-3 st per meter beroende på storlek.

Tillväxt per säsong är ca 30-50 cm.

 

THUJA SMARAGD

Thuja Smaragd är kompakt, vindtålig, robust och lättskött med glänsande gröna barr som håller färgen bra under vintertid och skapar en exklusiv känsla på din häck eller insynsskydd. En thuja Smaragd går att använda både som solitär eller som häck eftersom den växer väldigt kompakt utan att behöva klippas. Thuja Smaragd är mycket tätväxande och lika växande, dvs mycket noga vid plantering för att undvika tripp, trapp, trull utseende.Vackert intensivt grön om vintern, behöver inte klippas.Kan endast klippas på toppen. Välj inte Smaragd om ni önskar formklippt häck.

Med tiden så växer Smaragden ihop även upptill. Denna planta väljs oftast då stil och finess går före insynsskydd. Ska ni plantera i slänt, i ett arrangemang i mur.

Växtzon 1-5.

Åtgång ca 2-3 per meter

Tillväxt per säsong ca är 20-30 cm.

 

Val av Thuja – Smaragd eller Brabant?

Smaragd väljer du om du vill ha en thuja som kräver lite underhåll då den inte behöver klippas. Smaragd är tätväxande och ger ett konformat lyxigt intryck. Den växer ca 15-25 cm/år.

Brabant väljer du om du vill ha en snabbväxande häck som går att klippa till önskad form. Den bildar snabbt och effektivt en jämn och snygg häck som skyddar mot insyn. Den växer ca 20-40 cm/år

 

Antalet – Hur många behöver du och hur räknar man?

Du behöver ca 2-3 plantor/meter av thujan Smaragd och ca 2 plantor/meter av thujan Brabant.

Brabant växer fortare och breder ut sig mer än Smaragd och därför krävs det fler plantor/meter av Smaragd.

 

Plantering – Göra det själv eller anlita hjälp?

Om du ska göra en lång häck på flera hundra meter kanske det kan vara bra att ta hjälp av någon med en grävmaskin. Våra krukodlade tujor kräver varken så stort djup eller så brett dike så en häck runt en normalstor villa klara du av att gräva själv.

Hålet bör vara ca 50 cm djupt och lika brett. När du grävt ett dike ställer du ner plantorna på rätt avstånd och fyller hålet till hälften med planteringsjord. Vattna därefter rikligt i diket och fyll sedan på med den gamla jorden. Vattna den gamla jorden och trampa till så att plantorna står stadigt.

EXLUSIV KLASS:

EXLUSIV betyder att det är en exklusiv växt, som ser och växer bäst. Plantskolan är baserad i Polen och nordensgård äger över 20 Hektar odlingsmark. Plantor i EXLUSIVKATEGORIN följer GRO´s kvalitetsregler för plantskoleväxter och passar mycket bra som häckplantor. Tack vare ett liknande klimat i Polen som i Sverige är plantorna zonhärdade och har lätt att etablera sig i svenska jordar. I EXLUSIV-kategorin hittar du prisvärda plantor med hög kvalité.

 

Mina plantor är gula-vad ska jag göra? 

Du kan ge dina plantor växtnäring, då gulnad på plantorna oftast beror på att den inte har upptagit tillräckligt med näring eller solljus. Att plantan är gul på toppen och i de nya skotten beror på att plantan inte har hunnit ta upp tillräckligt med klorofyll som solljuset ger plantorna. Det är fullt normalt på utväxten och syns tydligast på Brabant thujan. För att hjälpa plantorna lite på traven, se till att vattennivån i marken är bra, för då har plantan störst möjlighet att snabbt bilda klorofyll.