Växtskador av vårsolen-skydda nu!

För att skydda thuja mot stark sol under vintern kan du använda en vinterduk, särskilt om thuja är nysådd eller nysatt. Du kan också använda en träram som skyddar mot direkt solljus men tillåter ljus att passera genom på sidorna.

Thujor är vanligtvis robusta växter som kan tolerera full sol till delvis skugga. Men om de utsätts för starkt solljus under längre perioder, särskilt under vintern när marken är frusen, kan detta leda till uttorkning av bladen och andra skador. Därför är det viktigt att skydda dem mot direkt solljus under de kallaste och mest soliga dagarna på vintern.

Om dina thujor har drabbats av skador på grund av starkt solljus eller andra faktorer, kan du vidta följande åtgärder för att rädda dem:

Beskär de skadade grenarna: Ta bort de skadade grenarna så att trädet kan koncentrera sin energi på att läka de friska grenarna.

Se till att de får tillräckligt med vatten: Ge thuja tillräckligt med vatten så att de inte torkar ut.

Gödsla trädet: En lämplig gödsling kan hjälpa trädet att återhämta sig och främja tillväxt.

För att undvika reklamationer på thujor som har drabbats av frostskador (gäller inga garanti), se till att plantera thujor på rätt plats där de kan tolerera kalla temperaturer. Frostskador kan undvikas genom att täcka plantorna med en vinterduk under kalla perioder, eller genom att plantera thujor i en skyddad plats där de inte utsätts för starka vindar.
Ha koll på din thuja häck.