Avenbok, thuja eller liguster?

Hösten är en bra tid för häckplantering.
Men vilken sort ska man välja?

En välskött häck skapar en alldeles särskild atmosfär i en trädgård.
Den ger en grön inramning samtidigt som den skyddar mot vind och insyn.

FEM KLASSISKA HÄCKAR

Thuja, liguster, avenbok, fläder och häggmispel är fem bra val för dig som vill få en häck på plats så fort som möjligt.

1. Liguster

En robust klassiker som funkar i stort sett hela landet. Växer ganska fort, har fina bär och behåller de mesta av bladen vintertid. Går att formklippa.

Bäst i växtzon: 1–4.

Snabbväxande: Ja.

Höjd: Cirka tre meter som högst.

2. Thuja

Populär barrväxt som håller sig grön året om. Vanligast är ‘Thuja Brabant’ som blir hög – perfekt som insynsskydd alltså. Plantera plantorna tätt för en massiv grön vägg runt tomten.

Bäst i växtzon: 1–5

Snabbväxande: Ja.

Höjd: Cirka sju meter.

3. Avenbok

Har seglat upp som den senaste favoriten bland häckköpare. Bladen är spetsiga, har matt yta och är lite räfflade. Under vintern vissnar bladen men de kan ändå sitta kvar, vilket ger ett visst insynsskydd.

Bäst i växtzon: 1–4.

Snabbväxande: Ja.

Höjd: Cirka fem meter.

4. Syren

Lövfällande häck som blommar i maj och juni med lilablå, doftande blommor. Tyvärr går blomningen fort, men syrenens blad är vackra i sin enkelhet; spetsiga med hjärtlik bas. Sprider sig lätt.

Bäst i växtzon: 1–7.

Snabbväxande: Ja.

Höjd: Cirka fyra meter.

5. Fläder

Fläder växer väldigt fort och kan svälla ordentligt på både bredden och höjden. Beskär ordentligt varje år för att den inte ska ta för mycket plats. Blommar fint på våren med blommor som är goda att göra saft av.

Bäst i växtzon: 1–5.

Snabbväxande: Ja.

Höjd: Cirka fem meter.

Var tog buxbomen vägen?

Buxbom har varit väldigt populärt genom åren men har tyvärr varit väldigt sjukdoms drabbade de senaste åren. Den så kallade buxbomsdöden spreds med sporer och växterna fick brännas. Just nu avvaktar många handelsträdgårdar utvecklingen innan de börjar sälja växten igen.

SÅ PLANTERAR DU HÄCKEN

1. Gräv ett häckdike. Bredden ska vara dubbla bredden som plantans rotsystem. Det är en tumregel, men 50 centimeter både på bredden och djupet garanterar att växterna får bra förutsättningar.

2. Tillsätt natur gödslad planteringsjord/rhododendrons jord.

3. Vatten hela tiden – i alla fall om du planterar på vår och sommar.