Skillnaderna mellan bok och avenbok

Avenbokar är vackra, gröna häckväxter som fäller sina blad på vintern. Avenboken skiljer sig från boken i att bladen på den sistnämnda stannar kvar på växten tills de nya bladen växer fram, vilket inte gäller avenboken. En häck av avenbok är alltså inte vintergrön, vilket innebär att den inte är sikttät under vintern.
 
Bok och avenbok är två populära trädarter som ofta förväxlas på grund av deras likheter i utseende och namn. Men trots dessa likheter finns det några viktiga skillnader mellan de två som är viktiga att känna till, särskilt om du överväger att plantera ett av dessa träd i din trädgård eller landskap. I det här blogginlägget kommer vi att undersöka skillnaderna mellan bok och avenbok och ge dig den information du behöver för att välja rätt träd för din situation.
 
Vetenskaplig klassificering:
Bok (Fagus sylvatica) tillhör Fagaceae-familjen och är det enda släktet i familjen som finns i Europa.
Avenbok (Carpinus betulus) tillhör även den Fagaceae-familjen men är av ett annat släkte, Carpinus.
 
Blad:
Bokens blad är enkla, ovala, med en vågig kant och har en blank och slät yta.
Avenbokens blad är också enkla och ovala men har en dubbeltandad kant och en sträv yta.
 
Bark:
Bokens bark är slät och grå.
Avenbokens bark är grå och har längsgående strimmor.
 
Blommor och frukt:
Boken har hängande blomklasar och dess frukt, som kallas bokollon, är inneslutna i en taggig kupol.
Avenboken har upprättstående blomklasar och dess frukt, som kallas avenboksnötter, är inneslutna i en bladliknande brakt.
 
Växtsätt:
Boken växer långsamt och kan bli mycket gammal, upp till 300 år eller mer.
Avenboken växer snabbare och har en genomsnittlig livslängd på cirka 200 år.
 
 
Bok och avenbok är två vackra träd som båda kan göra ett utmärkt tillskott till din trädgård eller ditt landskap. Men det är viktigt att känna till skillnaderna mellan dem, så att du kan välja rätt träd för din situation. Hoppas att den här guiden har hjälpt dig att förstå skillnaderna mellan bok och avenbok och att du nu känner dig mer säker på ditt val av träd.
error: