Investera i en kamin och spara enkelt 10 000 kr per år

Välj rätt värme för ditt hus 

Är elräkningen för att värma ditt hus löjligt hög? Mer än hälften av din elräkning går åt till att värma ditt hus, men finns det något sätt som kan kapa din elräkning i hälften? Med en kamin kommer du kunna öppna din räkning på gott humör. Kaminer är kända miljövänliga energisparare som fyller din bostad med värme och skapar samtidigt en mysig atmosfär. En populär och billig investering som kommer betalas av inom 2 till 3 år, och den totala livslängden kan överstiga hela 30 år. I Sverige har det estimerat runt 850 000 kaminer i svenska hushåll, alla som har köpt en kamin har sparat pengar i längden. Det spelar ingen roll om elpriset är 10 eller 90 öre för det som räknas är hur mycket du spara. Med en kamin kan du spara upp till 17 000 kWh per år, En villa har en normal energiförbrukning på runt 20 000 kWh per år. Att investera i en kamin är både smart och miljövänligt men även bra för plånboken då du kan strypa dina elräkningar för gott.

 

Vad är en biokamin?

Biokaminer är en innovativ och miljövänlig värmekälla som inte kräver skorsten. De använder sig av bioetanol som bränsle, vilket ger en ren förbränning. Biokaminen avger värme samtidigt som den skapar en realistisk flamma utan rök, aska eller sot. Biokaminer

 är utformade för att vara säkra och kräver ingen skorsten, vilket gör dem enkla att installera, underhålla och använda i alla olika typer av utrymmen.

Varför är biokamin bra?

Biokaminer är det mest miljövänliga valet för ditt hem. De behöver inte någon skorsten då de inte avger några skadliga utsläpp, vilket gör dem till ett grönt alternativ för uppvärmning. Biokaminer är vanligtvis bärbara och kan flyttas från ett rum till ett annat efter behov. De har funktioner som automatlåsning och säkra brännkammare för att förhindra spill och olyckor, dessutom finns det inga öppna lågor eller heta ytor som kan vara farliga.

Denna typ av kamin är säker, energieffektiv och skapar en trivsam atmosfär i hemmet utan de nackdelar som är förknippade med traditionella eldstäder. Oavsett om du bor i ett hus, hyresrätt, bostadsrätt, eller stuga så behöver du inget tillstånd.

 

 

Vad är en braskamin? 

En braskamin är en typ av värmekälla som används för att värma upp ett rum eller en bostad. Denna typ av kamin, som även kan kallas braskamin “vedkamin”, är vanligtvis konstruerad av metall eller gjutjärn och är avsedd att brinna ved eller andra bränslen för att generera värme. Braskaminer har en skorsten eller ett rökrör som hjälper till att leda ut rök och avgaser från förbränningen ut ur byggnaden. 

Varför är braskamin bra?

Braskaminer är kända för sin förmåga att generera och avge värme effektivt. De är snabba att producera värme och kan värma upp rum snabbt. Braskaminer är miljövänliga eftersom de brinner med hög verkningsgrad och minimerar utsläpp. Genom att använda braskaminen kan du minska din beroende av externa energikällor och vara mer självförsörjande när det gäller uppvärmning.

 

 

Vad är en gjutjärnskamin? 

En gjutjärnskamin är en typ av eldstad som är tillverkad av gjutjärn. Gjutjärnskaminer är konstruerade för att lagra och avge värme under en längre tid, de används ofta som en effektiv värmekälla i hemmet. Bränslet som används för en gjutjärnskamin är ved eller träpellets, beroende på kaminens design. Kaminen behöver underhållas regelbundet för att säkerställa säkerhet och effektivitet.

Varför är gjutjärnskamin bra?

Gjutjärn har utmärkt värmeledningsförmåga, vilket innebär att kaminen snabbt kan generera och överföra värme till rummet. Gjutjärnskaminer är miljövänliga eftersom de brinner med hög verkningsgrad och minimerar utsläpp. De kan behålla värmen under en längre tid, även efter att elden har slocknat. Detta gör gjutjärnskaminer till en effektiv och energieffektiv värmelösning, som skapar en mysig atmosfär i ditt hus. 

 

 

Vad är en pelletskamin?

Pelletskaminer omvandlar träpellets till värme med minimal spill och avger värme jämnt i rummet. Denna typ av kamin är känd för sin effektivitet och användarvänlighet. Träpellets produceras vanligtvis av sågspån och andra biprodukter från träindustrin, vilket minskar avfallet och är bra för miljön. Dessutom är förbränningen i pelletskaminer ren och producerar minimala utsläpp. Dessa kaminer är kända för sin automatiserade funktion, låga utsläpp och ekonomiska fördelar, vilket gör dem till ett populärt val för många hem.

Varför är en pelletskamin bra?

Pelletskaminer är ofta utrustade med automatiska försörjningssystem. De kan mata pellets i brännkammaren och reglera förbränningen automatiskt.Temperaturen är vanligtvis reglerad av en termostat, vilket gör det möjligt att upprätthålla en jämn och konstant temperatur i rummet. Priset på träpellets är vanligtvis konkurrenskraftigt jämfört med andra uppvärmningskällor som olja, gas eller el vilket ger dig ekonomiska fördelar, värme och bidrar inte till lika mycket koldioxidutsläpp.Träpellets brinner med minimal askproduktion, vilket innebär att rengöring och underhåll är enkelt och kräver inte regelbunden tömning. 

 

 

Så väljer du rätt kamin för ditt behov 

Att välja rätt kamin för ditt hem kräver överväganden som storlek, bränsleval, kostnad och installation

 • Storlek och design: Beroende på storleken på det område du vill värma måste du välja en kamin som passar. Dessutom är designen viktig, eftersom den bör komplettera din inredning. 
 • Plats: Tänk på var du ska placera din kamin. Biokaminer är bärbara medan de andra behöver ha tillgång till ett rökrör/skorsten. 
 • Bränsleval: Överväg vilket bränsle som är mest praktiskt för dig. Bioetanol, ved eller träpellets har olika för- och nackdelar. Kostnad och installation: Ta hänsyn till den initiala kostnaden för kaminen och dess installation. Olika kaminer har olika priser och krav på installation. 
 • Underhållskrav: Tänk på hur mycket underhåll du är villig att utföra. Vissa kaminer kräver regelbunden rengöring och service.
 • Typ av kamin: Valet av en biokamin, braskamin, gjutjärnskamin eller pelletskamin beror på dina personliga preferenser och behov. Varje typ har sina unika fördelar och egenskaper.

 

Vad behöver jag tänka på när jag köper en kamin?

 • Värmebehov: Bestäm var du vill installera kaminen och hur stort område eller rum du vill värma. Detta hjälper dig att välja en kamin med rätt kapacitet för dina värmebehov.
 • Bränsle: Välj vilket bränsle du föredrar att använda. Biokaminer använder bioetanol, braskaminer brinner ved eller andra bränslen, gjutjärnskaminer använder ofta ved, och pelletskaminer brinner träpellets. Överväg tillgängligheten och kostnaden för bränslet. 
 • Säkerhet: Säkerheten är avgörande. Se till att kaminen har inbyggda säkerhetsfunktioner som hindrar olyckor och att den uppfyller alla gällande säkerhetsstandarder. Om du har barn eller husdjur, överväg extra säkerhetsåtgärder. 
 • Installation och placering: Tänk på var kaminen kommer att placeras och om den kräver en skorsten eller ventilationssystem. Installationskostnader och utrymmeskrav kan variera beroende på kaminens typ. 
 • Underhåll och rengöring: Fråga om underhållskraven för kaminen. Vissa kaminer kräver mer regelbunden rengöring och service än andra. Överväg om du är villig att utföra det nödvändiga underhållet.
 • Miljöpåverkan: Om du är miljömedveten, överväg kaminens miljöpåverkan. Biokaminer och pelletskaminer anses vara mer miljövänliga alternativ på grund av deras låga utsläpp.
 • Ljudnivå: Vissa kaminer kan ge ifrån sig ljud när de är i drift. Om ljudnivån är ett bekymmer för dig, överväg tystare alternativ. 

Skötsel och Underhåll 

För att din gjutjärnskamin ska fortsätta prestera på toppnivå är regelbunden skötsel och underhåll viktigt. Här är några enkla steg att följa:

 • Rengöring: Håll din kamin ren från sot och aska regelbundet för att säkerställa effektiv värmeutsläpp. 
 • Kontrollera Tätningar: Se till att tätningarna och packningarna är i gott skick för att undvika värmeförluster.
 • Skorstensrengöring: Regelbunden skorstensrengöring är nödvändig för att säkerställa att röken dras ut korrekt.

 

Vilken typ av kamin är mest miljövänlig?

1. Biokamin:

Biokaminer anses vara en av de mest miljövänliga kaminerna. De brinner på bioetanol, som är en förnybar och förnybar vätska som inte avger skadliga utsläpp. Förbränningen av bioetanol resulterar i en minimal mängd koldioxidutsläpp och påverkar inte luftkvaliteten negativt. Biokaminer är också energieffektiva eftersom de omvandlar bränslet till värme med hög verkningsgrad. 

2. Pelletskamin:

Pelletskaminer är också relativt miljövänliga. De brinner träpellets, som är tillverkade av träavfall och sågspån, vilket minimerar avfall och bidrar till att utnyttja träresurser effektivt. Förbränningen av träpellets producerar minimala utsläpp och är energieffektiv. 

3. Braskamin:

Braskaminer brinner traditionellt ved eller andra bränslen. Deras miljöpåverkan beror på bränslets källa och förbrännings verkningsgraden. Om ved hämtas från hållbara källor och kaminen är energieffektiv kan den vara ett miljövänligt alternativ. Det är dock viktigt att undvika att bränna tryckimpregnerat trä eller material som kan avge skadliga ämnen. 

4. Gjutjärnskamin: 

Gjutjärnskaminer brinner vanligtvis ved eller kol. Deras miljöpåverkan kan variera beroende på bränslets kvalitet och kaminens effektivitet. Att använda torr och ren ved samt att utföra regelbunden underhåll kan minska miljöpåverkan.

 

Hur mycket kan jag spara?

Med en modern kamin kan Nordensgård garantera att hela din familj kan spara enkelt 10 000 kr per år. I en normalstor villa är en årsförbrukning på 20 000 kWh. Under de kyliga månaderna oktober-mars, får en normalstor villa ett energitillskott på drygt 4000-7000 kWh. Det finns tillräckligt med bevis att en kamin är en bra investering för varje hem då den krossar dina elräkningar. Gör som en miljon svenska hushåll och investera i en kamin du också, för att skapa en miljövänlig värmelösning och inte skada din plånbok mer. Dessutom så använder du världens billigaste 

Pssst.. Checka in våra moderna kaminer som minskar din vedförbrukningen med 50%, Dessutom minskar utsläppen med 90%. Om du fortfarande tvivlar på vilken typ av kamin du ska välja, tveka inte och ta kontakt med vår kundtjänst som gärna hjälper dig med de frågorna du har.