Silverpäron -Nordens olivträd

Silverpäron Pyrus salicifolia är ett mindre träd, som lämpar sig mycket bra för små trädgårdar och entréer. Kronan är oregelbunden med mer eller mindre hängande grenar. Bladen är smalare än vanliga päronblad och påminner om Salix till formen, varifrån den fått sitt artnamn. Bladen är också ludna, vilket gör att den får sin vackra silverlyster, som påminner om olivträd. Då olivträd inte klarar sig ute över vintern i Sverige, är silverpäron ett bra substitut, som är härdigt upp till zon 4. Trädet kan växa sig till cirka 4-5 meters höjd. Är det dessutom ympat på stam är sluthöjden beroende av stammens höjd.

I maj berikas silverpäronet med vita blommor. Till hösten kommer små prydnadspäron. Dessa är otätliga, men en vacker prydnad och går att använda i blomsterarrangemang och kransar.

Silverpäron trivs ultimat i lätt fuktig jord, men de klarar de torka väldigt bra. Vilket gör att det passar i stadsmiljöer. Plantera det på en solig och varm plats. De vill ha näringsrik, väldränerad jord. Är den kalkrik är det desto bättre. Dess silvriga bladverk drar blickarna till sig och trädet kan användas som solitär.