Varför japansk lönn blir missfärgad och torkar ut – Skötselråd för japansk lönn

Japansk lönn (Acer palmatum) imponerar med sina intensiva färger och vackra lövformer. Det är en av de vackraste exotiska trädgårdsväxterna som vi kan odla i vårt klimat. Men utan rätt vård förlorar den snabbt sin charm. Vad ska man göra om dess löv blir missfärgade eller torkar ut? Här är våra tips för att odla japansk lönn så att den växer friskt och förblir en färgprakt i trädgården.

Hur odlar man japansk lönn?
Japansk lönn (Acer palmatum) är ett exotiskt träd eller buske som naturligt växer i östra Kina, Japan och Sydkorea. Planterad i vårt klimat kan den vara en utmaning för amatörträdgårdsmästare. Med några enkla skötselråd kan även nybörjare lyckas med denna vackra växt.

Plantering av japansk lönn
Plantera japansk lönn från mars till maj, och senare från september till oktober. Efter att ha köpt ett träd med bara rötter, ta bort alla brutna och ruttna delar. För att rötterna ska etablera sig väl, blötlägg dem i vatten några timmar innan plantering.
 
Välj en lämplig plats och rensa den från ogräs. Plantera trädet i en grop som är cirka 50-60 cm djup och 40-50 cm bred. Lägg gärna ett lager grus och färsk jord i botten.
 
Jord för japansk lönn
För att lyckas med odlingen av japansk lönn är det viktigt att tillhandahålla jord med lätt surt eller neutralt pH-värde. Jorden bör vara rik på humus, fuktig och genomsläpplig. En blandning av trädgårdsjord, kompost och torv är idealisk.
 
Plats för japansk lönn
Japansk lönn trivs bäst på en solig eller halvskuggig plats som är skyddad från starka vindar. Den är vacker som solitär i närheten av stenar, dammar eller rhododendron, samt perenner med dekorativa blad.
 
Vattning av japansk lönn
Japansk lönn kräver regelbunden vattning på morgonen och kvällen för att förhindra att vattnet avdunstar snabbt. Jorden runt trädet bör hållas konstant fuktig men inte blöt.
 
Gödsling av japansk lönn
Gödsling är inte nödvändigt för japansk lönn som odlas i trädgårdar, men det kan hjälpa till med växtens utveckling under de första åren efter plantering. Från april till maj kan du tillföra kompost, biohumus eller ett flerkomponentgödsel. Undvik kväverika mineralgödsel efter augusti för att inte störa träets naturliga härdningsprocess och undvika frostskador.
 
Beskärning av japansk lönn
Beskärning av japansk lönn är inte nödvändig eftersom dessa träd är vackrast i sin naturliga form. På våren räcker det att ta bort skadade och frostskadade grenar. Om trädet blir för stort kan du lätt trimma det i juli eller augusti och täcka snittytorna med trädgårdssalva.
 
Förökning av japansk lönn
Japansk lönn kan förökas genom frön efter stratifiering för att stimulera grobarheten. Placera fröna i påsar med jord och förvara dem i kylen i åtta veckor. När de groddar, plantera dem i krukor med blomjord och perlit. Du kan också föröka japansk lönn genom sticklingar tagna på sommaren från unga skott, även om detta är svårare.
 
Skadedjur och sjukdomar på japansk lönn
Japansk lönn är motståndskraftig mot sjukdomar, men ibland kan bladlöss, skalbaggar och jordbärborrar bli problem. Dessa kan bekämpas med ekologiska preparat. Större problem är sjukdomar som verticillium, vilket kan döda växten, eller mjöldagg som trivs i fuktiga förhållanden. Vid tecken på sjukdom, ta bort och förstör infekterade delar omedelbart.
 
Varför blir japansk lönn missfärgad?
Den vanligaste orsaken till att japansk lönn blir missfärgad är olämplig placering. Den föredrar soliga till halvskuggiga platser. Om trädet planteras i skugga, kommer dess blad inte att få den intensiva färgen, utan bli blekare och grönare. Flytta försiktigt trädet till en bättre plats om detta är ett problem.
 
Varför torkar japansk lönn?
Japansk lönn kan torka ut på grund av otillräcklig vattning, särskilt om den växer på en solig plats med låg luftfuktighet. Om jorden är sandig och dåligt dränerad, vattna trädet omedelbart. Brist på kalium kan också orsaka att bladen torkar. Regelbunden gödsling med kaliumrika gödsel kan förhindra detta problem.
 
Genom att följa dessa skötselråd kan du hjälpa din japanska lönn att växa frisk och behålla sin vackra färg och form.