Tujahäck – Planteringsguide

Anlägg en tujahäck eller plantera solitärer

Ge dina thujaplantor bästa möjliga förutsättningar att trivas hemma hos dig. Vår planteringsguide ger dig all information du behöver för att anlägga en snygg tujahäck eller för att plantera enstaka thujor. Lär dig om vilken jord plantorna behöver för att trivas, hur du bäst tar hand om nyplanterade plantor och hur du sköter om dem kontinuerligt.

Thujor är lättskötta plantor som tål tuffa tag, men vill du att din tujahäck ska vara snygg året om så finns det lite knep att ta till när det kommer till beskärning, bevattning och gödsling. I vår blogg hittar du fina tips på vad du kan göra om dina plantor ändå skulle drabbas av torka eller någon sjukdom.

Jord och mark som hjälper din tujahäck att trivas

En bra jord ska ha rätt struktur, rätt pH, rätt näring, rätt mikroliv, rätt fukt- och
näringshållande egenskaper, vara fri från skadliga svampar, bakterier och insekter samt helst vara ogräsfri. Våra thujaväxter trivs bäst vid ett pH-värde mellan 4,5-7 och det mest optimala för dem ligger runt 5,5. Du kan mäta pH-värdet i din jord på egen hand eller skicka in den för jordanalys om du är nyfiken på hur näringsvärdet ser ut i sin helhet på den plats där du vill plantera dina thujor.

Lera gör att vatten kan bli stående och sand gör att vattnet rinner bort. Det bästa för thujor är en blandning av lera, sand och ny planteringsjord. Blanda därför ut din befintliga jord med hälften ny planteringsjord när du planterar thujaplantor som du köper från oss.

Guide till din perfekta tujahäck

Förberedelser

Räkna med att behöva ca 2,5-3 plantor per meter vid plantering av en tujahäck. För bästa resultat rekommenderas att du planterar din Thuja antingen på våren eller hösten. På så sätt får plantorna goda möjligheter att etablera sig innan sommarens torka eller vinterns kyla sätter in.

 

Grävning

Gräv ett dike där du vill plantera din häck som är åtminstone 40 cm djupt och 60 cm brett. Jorden du gräver upp kan återanvändas, men blanda gärna den gamla jorden med ny planteringsjord & torv. Se också till att få bort så mycket ogräs som möjligt i och runt omkring ditt dike.

 

Plantering

Vattna gärna igenom jorden i diket innan du planterar. Är dina Thuja särskilt torra, kan du även doppa plantorna i en hink med vatten innan du sätter dem i jorden. Sätt ner dina thujor så att de hamnar på samma djup som de satt i krukan eller så att rotklumpen täcks.

Plantera i nivå med markytan. Gräv inte ner plantan så att stammen försvinner. Fyll på med jord i botten så att plantan kommer upp i rätt nivå. Placera växten mitt i hålet och klipp eller knyt upp nätet i överkant så att plantan inte riskerar att strypas när den växer i framtiden, men ta inte bort nätet. Fyll på med en blandning av hälften plantjord och hälften uppgrävd jord runt plantan.

Trampa försiktigt till jordklumpen vid rötterna så att dina plantor står stadigt. Har du köpt höga plantor och planterat på en plats som är väldigt utsatt för vind bör du ge dina plantor ett stöd under första säsongen.

Vattna din tujahäck

Efter plantering är det viktigt att rikligt vattna igenom jorden för att ytterligare packa till jorden kring plantorna.

För att få en vacker och frisk häck är det viktigt att se till så att jorden inte torkar ut. Under första säsongen och efter plantering är det extremt viktigt att sköta bevattningen regelbundet för att plantorna inte ska dö. Se till att jorden hålls fuktig hela tiden. När du vattnar måste du vara säker på att vattnet verkligen hinner tränga ner till rötterna.

Lägg droppslang överst i rabatten för att undvika överbevattning.

Skötsel av plantorna

Fortsätt att vattna dina Thujor så att jorden hålls fuktig under hela växtsäsongen. Särskilt viktigt är detta det första året för att plantorna ska etablera sig väl. En regel att komma ihåg är att hellre vattna mycket och sällan än lite och ofta för att de djupare rötterna verkligen ska få fuktighet. Gödsla i samband med planteringen. Därefter kan du gärna gödsla 2 gånger om året så att plantorna har energi att utvecklas ordentligt och du får en tät och frodig tujahäck.

För att motverka avdunstning kan du täcka jorden med barkmull eller täckbark så hålls vattnet kvar bättre. Täckbarken kan du sprida ut under häcken i ett jämnt lager om minst 5 cm så isolerar den bra och skyddar även mot ogräs och annat som du inte vill ha. Som en extra åtgärd kan du täcka plantorna inför vintern med en skuggväv. Skuggväven släpper igenom vatten åt plantorna och isolerar, men hindrar det mesta solljuset från att torka ut plantan på vårkanten. Skydda gärna häcken första säsongen med skuggväv.

 

Beskärning av tujahäck?

Beskär din häck två gånger per år. April och oktober är bra månader att utgå ifrån. För att skapa en tät och fin ”mur” är det viktigt att beskära på samma ställe varje gång. Stammen slutar att växa när du klipper toppen. Spara alltid grönska innanför snittet när du beskär en thujaplanta. Undvik att beskära topparna tills du är nöjd med häckens höjd.

Klipp häcken så den lutar inåt som en pyramid. Det ger plantorna bättre solexponering och genom att ytan blir mindre i toppen så minskar risken för snöskador. Använd alltid rena och skarpa verktyg. Låt fantasin flöda, det finns många snygga och inspirerande häckar som inte är fyrkantiga, även om det är praktiskt.

Allt du behöver för en perfekt tujahäck

Här hos Nordens Gård hittar du allt du behöver för att skapa en perfekt tujahäck – från thujaplantor till planteringsjord, bevattningssystem, gödsel och ogräsduk. Våra plantor odlas i Polen i ett klimat som liknar det svenska och våra plantor brukar därför ha lätt för att etablera sig här uppe. Genom att vi själva sköter odling och import så får du thujor till ett förmånligt pris och en erfaren partner som kan ge dig tips och råd om odlingen så att du lyckas med din tujahäck.

Välkommen att botanisera i vår e-handel. Vi har även mycket annat fint för din trädgård, från bärbuskar och prydnadsträd till växthus och pooler.