Blåbärstry är ett riktigt superbär med mycket C-vitamin och innehåller mer antioxidanter än andra blåbär. Blåbärstry är mycket härdig och tål mycket kylar, kan även odlas i zon 7. Blåbärstry är ett supernyttigt bär och ibland kallas det för honungsbär på svenska. Bären mognar i juni och i södra Sverige redan i maj. Bären är ca 2-3 cm avlånga. Blommar tidigt på våren. För att få bra skörd ska man plantera flera plantor tillsammans. Blåbästry är en lättodlad bärbuske och kan planteras under hela odlingsäsongen, men hösten är den bästa tiden för plantering. Det går att föröka blåbärstry från sticklingar.
Bilden visar växten som fullvuxen och etablerad.
Förberedelser Beroende på hur stort projekt du ska göra förenklar och snabbar du upp själva planteringen om du förebereder en del. 1. Beräkna åtgång och köp hem jord och gödsel så du har det hemma. 2. Gräv groparna/ diket enligt planteringsanvisningarna i förväg. 3. Se till så att du har möjlighet att bevattna hela planteringen. Räcker din trädgårdsslang eller behövs en förlängning inkl. kopplingar? Alternativt kanske du vill lägga Droppslang?
För att plantorna inte ska tappa i kvalitet rekommenderar vi att du tar emot dina plantor snarast möjligt efter du fått en avisering från oss. Tänk på att det är levande material.
När du fått dina växter När du fått din leverans är det några saker som är viktiga att tänka på: 1. Packa upp dina plantor omgående ur transport emballaget. 2. Ta fram hinkar och baljor etc. och se till att växterna får vatten. 3. Låt växterna stå och dra vatten i minst ett dygn innan plantering och se till att alla rötter är ordentligt nere i vattnet. 4. Förvara växterna så svalt du kan och utan att solen kommer åt dem.
Plantering ska ske senast tre dygn efter leverans (avisering). Om du inte har möjlighet till detta måste växterna jordslås (d.v.s. grävas ner temporärt). Det går bra att sätta dem ner i ett grunt dike och hälla jord över. Se till att alla rötter är täckta med jord och att jorden är ordentligt fuktig. Vattna regelbundet.
Notera att bilderna föreställer ett fullvuxet exemplar.