Hur håller du dina häckar i gott skick under vintern?

Bladen lyser i vackra röda toner, vinden susar genom häcken och elden flammar i eldkorgen – hösten har kommit till trädgården! Nu är den första frosten inte långt borta. Vi måste förbereda trädgården. Därför finns det mycket att göra. Det måste rensas, krattas och klippas. När arbetet är klart njuter vi av den friska höstluften med en god kopp te på terrassen.
 
Vattning är en av de viktigaste för dina häckväxter. Dina vintergröna häckväxter kan skadas på vintern på grund av uttorkning eller brist på vatten. Du kanske tycker att det här är konstigt först eftersom vi vet att vintern är full av frysande regn och snö. Men när marken fryser blir det utmanande för dina häckväxter att ta upp det vatten de behöver. Som ett resultat torkar lövverket och blir brunt. Således är det absolut nödvändigt att noggrant vattna dina vintergröna under hela hösten tills marken fryser.
 
Det är bättre att vattna två eller tre dagar innan frost förväntas eller temperaturen sjunker. Dessutom hade rötterna till nyplanterade träd eller buskar inte rätt chans att etablera sina rötter. Så korrekt vattning är extremt viktigt för deras överlevnad under vintern; men övervattna inte!
 
Leta dessutom efter gödselmedel med höga kaliumnivåer eftersom dessa näringsämnen förtjockar cellerna och gör häckar mer resistenta mot både kalla och vissa sjukdomar. Vissa gödningsmedel kommer också infunderas med en speciell form av kväve som ligger vilande fram till våren. Således sparar det dig från tidigt vårfoder och ger dig de bästa resultaten. Du kan också blanda lite gödselmedel med din kompost för att droppa mata växterna samtidigt som du skyddar dem från elementen.
 
Vinter är en bra tid för beskärning. Vinterbeskärningen hjälper till att undvika spridning av vissa sjukdomar som är aktiva under vår- och sommarsäsongen. Dessutom förhindrar vilande beskärning dina häckar från vinterskador och stöder kraftig vårtillväxt.
 
Vintern kan vara riktigt tuff för häckar. Men att vidta rätt åtgärder hjälper dig att skydda dem och behålla deras goda skick hela vintern.
 
Sen sist men inte minst skydda plantorna från solen på våren. Täcka in plantorna med skuggväv, som filtrerar bort ljuset från plantan vilket gör att plantan inte vaknar. När man är säker på att tjälen har gått ur marken och att väderprognosen visar att temperaturen inte kommer falla under 0 grader så kan man ta bort skuggväven.